Aap op je schouder

 

Herken je dat, dat je na de bespreking van een probleem of situatie met een collega of medewerker, jij ongewenst iets op je actielijst erbij hebt gekregen?

Overkomt het je vaker dat jij ineens de probleemeigenaar blijkt te zijn van iets waar je helemaal niet om gevraagd hebt. De zogenaamde aap op je schouder.

Vaak gaan dit soort dingen heel geraffineerd. Je krijgt dan te horen; “Ik ben ervan overtuigd dat jij dit veel beter kan als ik” of  “volgens mij heb jij hier veel meer verstand van” of “dit kan je toch wel even voor mij doen”. Hoe ga jij hiermee?. Hoe krijg je het voor elkaar dat je de verantwoordelijk daar blijft , daar waar hij hoort. In ieder geval niet bij jou.

Vaak ligt de oplossing al in de bewustwording ervan. Ben jij vanuit nature een mensgericht persoon en vind je het moeilijk om -nee te zeggen- en -je grenzen aan te geven-., dan ben je bij uitstek een makkelijke prooi om de aap aan over te dragen. Voor je het weet zit je met tientallen “apen” op je schouder en verlies jij zelf het overzicht en de focus op de dingen waarvan jij inderdaad de probleemeigenaar bent.

Hier volgen een aantal tips om jou daarin te helpen:

  • allereerst kan je de tijd nemen om te besluiten of jij de aap wel op jouw schouder wilt nemen. Wanneer er geen paniek is dan kan je gerust aangeven dat je er graag even over na wilt denken. Je spreekt duidelijk af wanneer je er weer op terug komt (einde van de dag, morgen). Het geeft je tijd om goed over het antwoord na te denken en je antwoord te formuleren. Ook als het een “nee” boodschap is en als je daar wat moeite mee hebt. Je gaat het gesprek weer in met een enkel doel “ik ga die aap niet van hem overnemen” en dat beloof je jezelf plechtig.
  • stel specifieke vragen die jouw collega zelf aan het werk zetten. Probeer het werk bij jou weg te houden. Vragen als “hoe ga JIJ dit oplossen”, “welke stappen ga JIJ nemen”, “wanneer is de deadline en wanneer moet JIJ de spullen aanleveren” kunnen heel goed werken. Hou het zover mogelijk bij jezelf vandaan.
  • Geef duidelijk aan wat je wel en niet kunt betekenen. Wees hierin zo specifiek mogelijk. Collegialiteit is belangrijk, maar het moet niet structureel ten koste gaan van je eigen werk. “Ik heb vandaag geen tijd om je te helpen maar morgen kan ik er een uurtje aan besteden” of “helaas ik zie geen enkele mogelijkheid dat ik dit van je kan overnemen”.
  • Geef heel duidelijk je grenzen aan. Nee is Nee en ben je ervan bewust dat de aap echt zomaar ineens weer op jouw schouders kan zitten.
  • Geef feedback op wat het met JOU doet wanneer je elke keer de aap krijgt toegespeeld.
  • Spreek ook uit wat jouw positieve wens is rondom dit thema: “ik zou het in het vervolg fijner vinden als je hier eerder mee zou komen”

Ga er eens lekker mee aan de slag en probeer deze week zo min mogelijk apen op je schouder te nemen. Ga eens voor jezelf na of er nu apen op je schouder zitten die je kan teruggeven aan de probleemeigenaar. Ga eens na hoeveel apen er nu op je schouder zitten. Door bewustwording, grenzen stellen en af en toe een duidelijke NEE, zullen veel mensen al minder geneigd zijn om de aap bij jou neer te leggen.

Ga er eens mee aan de slag en ik wens je heel weinig apen toe deze week.

 

Vicky

Pin It on Pinterest

Share This